
Tülay German
Doğum Tarihi: 27.Ocak.1935
Tülay German kaç yaşında : 90
Burcu: Kova
Meslek: Şarkıcı
Doğum Yeri: İstanbul
Anadolu Pop müzik türünün ilk kadın temsilcisidir.
Tülay German, 27 Ocak 1935 tarihinde İstanbul'da doğmuştur. Dört yaşında şarkı söylemeye başladı. Söylediği ilk parça, Yesari Asım Arsoy'un "Gurbet elde kimsesizim, buna sebep yâr oldu" şarkısı oldu. İlkokuldayken, Ankara Radyosu'nda Ayşe Abla'nın (Neriman Hızır) cumartesi akşamları çocuklar için yaptığı "Çocuk Saati" programlarında Franz Schubert'in "Serenat"ını ve "Ihlamur Ağacı"nı Türkçe sözlerle Tarık Bulut'un piyanosu eşliğinde söyledi. Ferdi Ştatzer'den 5 yıl piyano dersleri aldı. Ankara Maarif Koleji'nde başladığı lise eğitimini 1956 yılında Üsküdar Amerikan Kız Koleji'nde bitirdi.
Babasının mesleki görevleri aileyi kısa süreliğine Ankara'ya getirdiğinde, Tülay German oradaki gece kulüplerinde şarkı söylemek istedi. Babası buna izin vermese de, Tülay German babası uyurken gizlice dışarı çıktı ve bir gece kulübünde düzenli olarak İngilizce ve İspanyolca şarkılar söylemeye başladı. Sonunda, Tülay German 1960 yılında 25 yaşındayken, babasının bir arkadaşı onun gece kulübünde şarkı söylediğini keşfetti ve babasına bundan bahsetti, bunun üzerine hemen onu İstanbul'a gönderdi.
Sahneye ilk olarak, ailesinden gizli, Ankara'da "Süreyya" gazinosunda çıkan Tülay German, 1960-1962 yıllarında caz şarkıcısı olarak isim yaptı.
Sonunda, İstanbul'da Tülay German, babasının müzik kariyerine devam etme iznini aldı ve 1960 ile 1962 yılları arasında caz şarkıcısı olarak ünlendi ve Radyo İstanbul'da Salim Ağırbaş Beşlisi'nin yer aldığı haftalık programlarda sahne almaya başladı.
Tülay German, 1960 yılında İstanbul Radyosu'nda Hulki Saner'in hazırladığı ve sunduğu "Melodi Kervanı" programında yer alan ilk Türk şarkıcı oldu. Aleksandr Zamboğlu Gitar Dörtlüsü eşliğinde söylediği "Love Me Tender" şarkısının plağı, Amerikan Haberler Merkezi Radyo kısmı şefi olan Sadık Hıtay tarafından yapılmıştı.
Müzik yaşamının ilk yıllarında Atıf Yılmaz'ın evinde Ruhi Su'dan ders aldı.
Tülay German, 1962 yılında İstanbul radyosunda caz sanatçısı ve orkestra şefi olan ve sonradan hayat arkadaşı olacak Erdem Buri ile bir daha ayrılmamacasına tanıştılar. İstanbul Radyosu'nda Salim Ağırbaş Beşlisi'nin haftalık programında caz şarkıları söyledi. 1962 yılında, Erdem Buri'nin yabancı dildeki şarkıları Türkçe sözlerle söyleme, Türk Halk Müziği parçalarını melodik ve ritmik yapılarını bozmadan çokseslendirme ve batı enstrümanları eşliğinde icra etme, Türk müziğinden hareketle yeni besteler yapma ve Türkçe sözlerle söyleme gibi tasarılarını gerçekleştirmesini sağladı.
1962 yılında, Erdem Buri'nin yazdığı Türkçe sözlerle "Mutlu Günler" ve "Ninni" ile Erdem Buri'nin hem sözünü hem de müziğini yazdığı "Senin Şarkını Söylüyorum" parçasını Odeon firması için plağa okudu.
1964 yılında Yurdaer Doğulu, Erol Büyükburç, Tanju Okan gibi sanatçılarla, Milli Orkestra ile katıldığı Balkan Melodileri Festivali'nde eleştirmenlerin en beğendiği şarkıcı seçilip Arena dergisine kapak oldu ve "çoksesli" Türk Popüler Müziği'nin ilk "hit"i kabul edilen “Burçak Tarlası” plağını doldurdu.
2 - 3 Eylül 1964 tarihinde Yugoslavya’da düzenlenen “10. Balkan Melodileri Festivali”ne, Balkan ülkeleriyle birlikte Türkiye de katılır. Tülay German, Erol Büyükburç ve Tanju Okan ülkemizi temsil ederler. Bu yarışma Türkiye müzik tarihi için çok önemlidir, zira ilk kez anonim bir halk türküsü, batı enstrümanları ile çalınmıştır. Tülay German’ın seslendirdiği Burçak Tarlası şarkısı yarışmadaki başarısından sonra 1964 yılında 45’lik plak şeklinde piyasaya sunulur ve çok popüler olur. Bu şarkı, Türkiye’de Anadolu Rock/Anadolu Pop dönemini başlatması açışından tarihi bir önem taşımaktadır.
1966 yılında Erdem Buri, görünüşte Georg Wilhelm Friedrich Hegel'in Diyalektik ve Mantık Bilimi'nin Türkçe çevirilerini yaptığı için 15 yıl hapis cezasıyla tehdit edildi. Bu eserler o zamanki Soğuk Savaş ikliminde yıkıcı olarak kabul edildi. Siyasi baskıdan kaçan Erdem Buri ve Tülay German, Fransa'ya göç etti ve Paris'e kalıcı olarak yerleştiler.
Tülay German Paris'de Fransızca on plak doldurdu. Tülay German, Fransız sahne adı "Toulaï"yi benimsedi. Gerek Fransa'da, gerek Belçika'da, Almanya'da, Polonya'da, Tunus'ta, Fas'ta, Hollanda'da ve Brezilya'da radyo ve televizyon programları yaptı, konserler verdi, çeşitli festivallere katıldı. İlhan Mimaroğlu'nun kendisi için yazdığı Tract albümünü ABD'de çıkardı. Fransa'da Türkçe olarak yaptığı albüm, Charles Cros Akademisi 1981 Plak Büyük Ödülü'nü aldı. Son doldurduğu albüm Nazım Hikmet'e Saygı adını taşıyor.
1987 yılında, Hollanda'da verdiği bir konserle sahneye veda etti. 1998'de dünya piyasasına çıkan derleme albümü The Songs of Poets (Şairlerin Şarkısı), 1999'da Yunus'tan Nâzım'a adıyla Kalan Müzik tarafından CD ve kaset olarak Türkiye'de piyasaya çıkarıldı.
Bilgi Yayınevi’nden 1996’da yayımlanan Erdemli Yıllar'dan sonra, anılarını topladığı “Düşmemiş Bir Uçağın Kara Kutusu” kitabı 2001'de Çınar Yayınları'ndan çıktı.
Tülay German, Erdem Buri’yle yıllar süren çok mutlu bir ilişki yaşadı. Erdem Buri 1993 yılında vefat etti.
Tülay German, halen Paris’te yaşamaktadır.
Müzik yaşamının yanı sıra yazarlık da yapan Tülay German, İki kitap yazdı. Ayrıca 1999-2002 yılları arasında Adam Sanat dergisinde yazmıştır.
Kitapları :
1996 - Erdemli Yıllar
2001 - Düşmemiş Bir Uçağın Karakutusu
45'lik Plakları :
1964 - Burçak Tarlası / Mecnunum Leylamı Gördüm,
1965 - Kızılcıklar Oldu mu / Yarının Şarkısı,
1967 - La Chanson De L'oubli / Le Coeur D'un Ange,
1967 - Santa Maria / Pour Le Meilleur Et Pour Le Pire / Pardonne-moi / Garde-Moi, Bagatelle, (Radyo ve televizyonlar için)
1967 - Santa Maria / Garde-Moi, Bagatelle, 1967 (Radyo ve televizyonlar için)
1967 - O Eski Günler / Sevmem Bir Daha,
1968 - Kumbaya / C'est Joli De S'aimer,
1968 - Dere Geliyor Dere / Kara Kızın Türküsü,
1968 - Aras Üste, Buz Üste / Seni Alıp Kaçayım,
1968 - La legende du Roi Sebastien / Cent Mille Millions,
.
1968 - Soleil d'Hiver,
1969 - Un Coin de Terre / Celui Qui Viendta Lundi,
1969 - La Chanson de L'Oubli / Le Cœur D'Un Ange,
1969 - Marie İsabelle / J'Avais Dix Petits frères,
1970 - Mara Eva / Mara Eva 2,
1971 - Kumbaya - Parler A la Pluie / N'allez Pas Lui Dire
1972 - À Perdre Haleine, (Hommage á Janis Joplin) / L'Homme Est Un Bateau, CBS, (Tülay German bu plakta Tuly Sand ismini kullanmıştır).
Albümleri :
1975 - Tract,
1980 - Toulai et François Rabbath,
1881 - Hommage à Nâzım Hikmet, (Longplay),
1998 - Le Chant Des Poètes, CD,
1999 - Yunus'tan Nazım'a,
2001 - Burçak Tarlası,
2004 - Agitation, CD,
2007 - Sound of Love,
Kaynak:Biyografiler.com
Tülay German Videoları
Tülay German İçin Yapılan Aramalar
Tülay German yaşıyor mu?, Tülay German biyografi, Tülay German hayatı, Tülay German özgeçmişi, Tülay German hakkında, Tülay German doğum yeri, Tülay German fotoğraf, Tülay German video, Tülay German resim, Tülay German kimdir?, Tülay German kaç yaşında?, Tülay German nereli, Tülay German memleketi, Tülay German albümleri