
Osman Atakan Tekin, dünyanın sayılı yarı maratonları arasında görülen İstanbul Yarı Maratonu’nun temellerini atan isimdi.
Osman Atakan Tekin, 15 Nisan 1945 tarihinde İstanbul - Beylerbeyi'nde doğmuştur. Beylerbeyi İlkokulu, Üsküdar Ortaokulu, Maçka Teknik Lisesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi Elektrik Mühendisliği bölümünden mezun oldu.
Elektrik Mühendisi olarak mezun olduktan sonra Deniz Nakliyat - NETAŞ - TOKAR - ŞİŞECAM - Zihni Denizcilik gibi şirketlerde Elektrik Mühendisi ve Yönetici olarak çalıştı. Futbol ve atletizm branşlarında spor yaptı.
Spora 1958 yılında Beylerbeyi'nde futbol oynamaya başlayan Osman Atakan Tekin, 1962 yılında atletizm ile ilgilenmeye başladı ve 1962 - 1970 yıllarında Fenerbahçe formasını giydi.
Türk atletizminin öncü isimlerinden Osman Atakan Tekin, genç yaşta başladığı sporculuk kariyerini daha sonra antrenörlük, hakemlik, spor yöneticiliği ile sürdürdü.
Osman Atakan Tekin, 1979 yılında, sonraları Türk atletizminin en büyük markalarından biri olacak İstanbul Maratonu’nun (o dönemki adıyla İstanbul Avrasya Maratonu) kurucu komitesinde çalıştı.
1986 yılında başlattığı Uluslararası Mavi Haliç Yarı Maratonu projesi ile şimdilerde (İBB) İstanbul Büyükşehir Belediyesi Spor İstanbul tarafından organize edilen İstanbul Yarı Maratonu’nun temellerini attı. 1986'da İstanbul'da 5500 kişinin katıldığı Uluslararası Mavi Haliç Yarı Maratonu projesini hazırlayıp Eyüp Belediyesi ile birlikte uyguladı ve dört yıl bu organizasyonun direktörlüğünü yaptı.
1986'da Roma'da ve 1987'de Bratislava'da yapılan Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği (IAAF) ve 1988'de Melbourne'da yapılan AIMS kongrelerine delege olarak katıldı.
Türkiye’nin 1987 yılında Dünya Maraton Birliği’ne (AIMS) kabul edildiği süreçte de aktif rol alan Osman Atakan Tekin, 1964 Tokyo, 1972 Münih ve 2004 Atina Olimpiyat Oyunları öncesinde Olimpiyat meşalesini taşıyan isimlerden biriydi.
Antrenörlük, Uluslararası Atletizm Hakemliği ve Spor Yöneticiliği yaptı. 1976 yılında tüzüğünü hazırlayan NETAŞ Spor Kulübü'nün kurucusu ve ilk Genel Sekreteri oldu.
1985-1987 döneminde Türkiye Şişe-Cam Fabrikaları Atletizm Kulübü'nde görev aldı. İdari Menajerliğini yaptığı Şişe-Cam Kros Takımı 1987'de Clusone - İtalya'da Avrupa üçüncülüğünü kazandı. Bu başarı Türkiye Atletizm tarihinde bir ilk oldu.
1989'da İstanbul Amerikan Amiral Bristol Hastanesi Spor Hekimliği. Kurslarını tamamlayıp diploma almıstır.
1995'te Hanoi'de ve 1996'da Saygon'da Vietnam Maratonu parkurunu AIMS yöntemiyle ölçerek, yurt dışı maraton parkurunu ölçen ilk Türk oldu.
1998'de Stockholm / İsveç'te yapılan AIMS kongresinde alınan kararla Basın ve Halkla İlişkiler Türkiye Koordinatörlüğü görevine getirildi. 2006'da Rusya Ultramaraton Birliği ile birlikte 4500 km uzaklıktaki Karadeniz Süpermaratonu'nun proje koordinatörlüğü yaptı.
2007 yılında Fenerbahçe Spor Kulübü 100. Yıl kutlamaları kapsamında Rusya Ultramaraton Birliği ile birlikte 3500 km mesafede Moskova-İstanbul Süpermaratonu'nun proje koordinatörlüğü ve teknik direktörlüğü yapılmış ve aynı zamanda süpermaratonda da koşmuştur.
Osman Atakan Tekin, 6 kıtada 52 ülkede yer aldı. Amerika'da 12, Japonya'da 5 olmak üzere Moğolistan - Kamboçya - Tayland - Hong Kong - Arjantin - Sibirya - Güney Afrika - Vietnam dahil 20 ülkede toplam 52 maraton koştu.
Osman Atakan Tekin, Türkiye'de organize edilen İstanbul Avrasya Maratonu - Haliç Yarı Maratonu - Tarsus Yarı Maratonu - Adana Yarı Maratonu - Antalya Maratonu - Bursa Tarihi Kent Koşusu - Çayırova Yarı Maratonu - Darıca Yarı Maratonu - Mersin Maratonu - Erzurum Yarı Maratonu - Gordion Yarı Maratonu - Urfa Göbeklitepe Yarı Maratonu - Tuzla Bahar Koşusu - Gebze Olimpik Gün Koşusu - Kadir Has Üniversitesi Koşusu - Maltepe Üniversitesi Koşusu - Kulüplerarası Avrupa Atletizm Şampiyonası - Cezmi Or Atletizm Yarışları - Balkan Atletizm - Avrupa Milletlerarası Atletizm Şampiyonası - Avrupa Şampiyon Kulüpler Kros Şampiyonası gibi uluslararası organizasyonlarda Türkçe-İngilizce lisanlarında “Master of Ceremony” (Tören Yönetmenliği ve Yarışmalar Sunucusu) olarak görev yaptı.
Fenerbahçe Spor Kulübü’nde Yüksek Divan Kurulu üyesi olan Osman Atakan Tekin, kulüpte farklı dönemlerde Haysiyet Divanı Üyesi ve Disiplin Kurulu Üyesi olarak da görev aldı.
2015-2018 döneminde Fenerbahceli Sporcular Derneği Genel Koordinatörlüğü yapan Osman Atakan Tekin, 2016-2018 döneminde Fenerbahçeli Sporcular Derneği adına üç ayda bir renkli resimli haber bülteni yayınlandı.
2016, 2017 ve 2018 Haziran tarihleri arasında "KÜRESEL KOŞU GÜNÜ" organizasyonları düzenlendi. 2018 Mart-Haziran döneminde 12 hafta süreyle Bostancı-Caddebostan sahil yolunda FBSYD KOŞULARI düzenlendi.
Osman Atakan Tekin, evli değildi.
Osman Atakan Tekin, 2 Haziran 2025 tarihinde İstanbul'da 80 yaşında ölmüştür.
Kaynak:Biyografiler.com
Osman Atakan Tekin İçin Yapılan Aramalar
Osman Atakan Tekin yaşıyor mu?, Osman Atakan Tekin biyografi, Osman Atakan Tekin hayatı, Osman Atakan Tekin özgeçmişi, Osman Atakan Tekin hakkında, Osman Atakan Tekin doğum yeri, Osman Atakan Tekin fotoğraf, Osman Atakan Tekin video, Osman Atakan Tekin resim, Osman Atakan Tekin kimdir?, Osman Atakan Tekin kaç yaşında?, Osman Atakan Tekin nereli, Osman Atakan Tekin memleketi, Osman Atakan Tekin albümleri