Türkiye’nin en Büyük Biyografi ve Otobiyografi Sitesi

Hasan Sözbilir

Prof.Dr.Hasan Sözbilir

Doğum Tarihi: ??.??.1963

Hasan Sözbilir kaç yaşında : 62

Burcu:

Meslek: Mühendis

Doğum Yeri: Antakya, Hatay

Deprem mühendisliği, sismoloji ve yapısal jeoloji gibi alanlarda derinlemesine araştırmalar yaparak doğal afetler ve tektonik süreçlerle ilgili önemli katkılarda bulunmuş bir uzman.

Hasan Sözbilir, Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü ve Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesidir.

Hasan Sözbilir, 1963 yılında Hatay’ın Antakya ilçesinde doğmuştur. 1982 yılında başladığı Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümünden 1986 yılında lisans eğitimin tamamlayarak mezun oldu. 1989 yılında da Yüksek Lisansını Dokuz Eylül Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeoloji Mühendisliği Bölümünde tamamladı. 1997 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeoloji Mühendisliği (Genel Jeoloji) Anabilim Dalında doktorasını yaptı.

Hasan Sözbilir, 1998 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesinda Yardımcı Doçent oldu. Aynı yerde 2004 yılında doçent oldu. 2010 yılında profesör oldu.

Hasan Sözbilir, araştırma alanları arasında, özellikle deprem mühendisliği ve doğal afetler üzerine yaptığı uluslararası düzeyde tanınan çok sayıda yayın bulunmaktadır.

2003 ve 2009 yıllarında Jeoloji Mühendisleri Odası “Altın Çekiç Araştırma Ödülü”ne iki kez layık görülen Dr. Sözbilir, son 25 yılda Türkiye ölçeğinde fay zonu mimarisi ve paleosismoloji alanında master ve doktora öğrencileri yetiştirerek önemli çalışmalara imza attı.

Dokuz Eylül Üniversitesi’ndeki saha jeolojisi, neotektonik ve deprem jeolojisi profesörü olarak görevine ek olarak, NSF-USA, TÜBİTAK, Türkiye Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), YÖK-ADEP ve DEÜ-BAP tarafından finanse edilen çok sayıda uluslararası ve ulusal projede Yürütücü/danışman/araştırmacı olarak görev yapmıştır.  

 “Türkiye Diri Faylarının Paleosismolojik Özelliklerinin Belirlenmesi” gibi Türkiye ölçeğindeki projelerinin yanı sıra, halen, il düzeyindeki Afet Yönetimi ve risk azaltma çalışmaları kapsamında; İzmir ilindeki diri fayların deprem potansiyellerinin anlaşılmasında, İzmir için Deprem Master Planı hazırlanması ve İzmir Deprem bilgi siteminin kurulmasında, İzmir İl Afet risk Azaltma Planında, Denizli Afet Master Planında, İzmir için Kentsel Dönüşüm yol haritası projesinde ve İzmir İçin Deprem Erken Uyarı Sistemi (DEUSİS) Geliştirilmesi: Sensör, Yöntem ve Önkestirim Çalışmaları-DEÜ-Çok Disiplinli BAP projelerinde çalışmalarını yürütmektedir.

2014-2023 yılları arasında Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürlüğü görevini yürütmüş ve 2019 yılından itibaren Jeoloji Mühendisliği Bölümü Başkanlığı ve üniversite yönetim kurulu üyeliği gibi önemli görevlerde bulunmuştur.

Kaynak:Biyografiler.com