
Refik Anadol
Doğum Tarihi: 07.Kasım.1985
Refik Anadol kaç yaşında : 40
Burcu: Akrep
Meslek: Tasarımcı
Doğum Yeri: İstanbul
Refik Anadol, Türk medya sanatçısı ve tasarımcı. Mimariyi ve medya sanatlarını veri bilimi ve, yapay zeka ile buluşturan çalışmalar üretir. Dünyadaki yapay zekâ sanatının başlamasına ve gelişmesine katkı sağlayan sanatçılardan birisidir.
Refik Anadol, 7 Kasım 1985 tarihinde İstanbul'da doğmuştur. İş bankasında yönetici olan Babası Ünal Anadol'u 15 yaşında iken kaybetti. Lise öğrenimi Kadıköy Anadolu Lisesi'nde tamamladı. İstanbul Bilgi Üniversitesinden Görsel İletişim Tasarımı Bölümünde fotoğraf ve video alanında en yüksek onur derecesiyle lisans eğitimini tamamladı ve Görsel İletişim Tasarımı bölümünde çift ana dal yaparak 2009 yılında mezun oldu. Mezuniyet projesi olarak, Türkiye'deki ilk 3D video projeksiyon projesini gerçekleştirdi.
Santralistanbul cephesini yapay zeka ile giydirdiği bu çalışmada, "bir mimari yapının cephesini bir tuvale dönüştürme, ışığı bir materyal olarak kullanma" fikrini hayata geçirdi. Bu çalışmanın videosu yayınlandığında internette çok popüler oldu ve proje kısa zamanda dünyaya mal oldu.
Yine İstanbul Bilgi Üniversitesinde Görsel Sanatlar üzerine yüksek lisans yaptıktan sonra gittiği ABD'de Yüksek lisansını University of California, Los Angeles (UCLA) / Los Angeles'de Kaliforniya Üniversitesinde Medya Sanatları Tasarımı üzerine yaptı.
Refik Anadol'un yeni medya alanındaki deneyimleri UCLA'deki ikinci yüksek lisansı sırasında arttı. Refik Anadol'un öğrencilik yıllarında görsel-işitsel yerleştirmeleri ve performanslarıyla İstanbul Bienali, Ars Electronica ve Montreal Bienali gibi birçok etkinlikte yer aldı.
2011 yılında 12. İstanbul Bienali ile eş zamanlı olarak düzenlenen çalışmasında mimar Alper Derinboğaz ile birlikte disiplinler arası bir çalışma olan “Aktif Strüktürler; Akustik Formasyon” adlı enstalasyonu gerçekleştirdi. Bu çalışma, İstiklal Caddesi’ndeki Yapı Kredi Kültür Merkezi’nin cephesine yerleştirilen bir enstalasyondur.
Taksim’den başlayarak İstiklal Caddesi boyunca o bölgedeki sesleri belirli günlerde kayıt altına alan sanatçılar bu kayıtlardan veriler oluşturmuş; topladıkları verileri algoritmalara dönüştürerek görselleştirmiş ve çalışmayı bir medya enstalasyona dönüştürmüşlerdir. Mekân, ışık, görsel-işitsel performans, ses ve mimari arasındaki ilişkiyi anlatan Türkiye'deki ilk proje olarak kabul edilir.
Refik Anadol, ilk dönemlerinde özellikle kamusal alanlarda sergilediği, mimari odaklı verilerle oluşturduğu heykeller ortaya koyar. Zamanla, birçok farklı alandaki veriyi yapay zeka programlarına işleyerek yine kamusal alanlarda sergilemeyi tercih ettiği dev projelere yönelir. Son zamanlarda makinelerin hafızasına, yani makinelerin verileri algılama ve düşünme biçimlerine yoğunlaşan Anadol, imza attığı projelerde görsel, işitsel, sismik, coğrafi, meteorolojik, kültürel ve akla gelebilecek her türlü veriyi aralarında NASA ve Google’ın da bulunduğu dev kurumlarla iş birliği yaparak toplar.
2014 yılında bir ders kapsamında hazırladığı The Aether Project adını taşıyan projesi, Microsoft Araştırma Ödülü'ne değer görüldü ve bu ödülü alan ilk sanat projesi oldu. Proje, bir filarmoni orkestrasının canlı çaldığı müzikle eş zamanlı bir algoritmaya bağlı oluşan sinematik bir deneyimi içeriyordu. Çalışma Walt Disney Konser Salonu'nda Los Angeles Filarmoni Orkestrası'nın katılımıyla hayata geçirildi.
2015 yılında stüdyosunu kuran Refik Anadol, "bir bilgisayarın yapay zekâsı bir mekânı yaratmaya çalışıyor olsaydı nereden başlardı" sorusunda yola çıkarak gerçekleştirdiği Sonsuzluk Odası adlı geçici yerleştirmesini 2015 yılında Zorlu Performans Sanatları Merkezi'nde sergiledi. Sonsuzluk Odası projesi daha sonra Austin, Teksas'taki SXSW'de arka arkaya sergilendi.
Diğer eserlerinden farklı olarak kalıcı eser niteliği taşıyan Sanal Tasvirler adlı veri heykeli, 2015 yılında ABD'nin San Fransisco şehrinde açıldı. 15x30 metre büyüklüğündeki eser, "dünyanın ilk görsel data heykeli" olarak kabul edilir. Boston'daki Logan Havalimanı'nda bir yıl boyunca rüzgarın hızı ve yönünü yirmi saniye aralıklarla okuyan, analiz eden ve görselleştiren bir dizi yazım geliştirerek 2017'de Boston Rüzgarı adlı eserini meydana getirdi. Refik Anadol bu çalışmada180x400 cm ölçülerinde dijital tuvaller kullanarak, Boston'un rüzgar verisini görselleştirmiş, sanat dünyasında hemen ilgi ve ilgi toplamıştır.
Diğer kalıcı kamusal sanat enstalasyonları arasında Charlotte Douglas Uluslararası Havalimanı'nda üç tane yüksek çözünürlüklü LED ekrana yerleştiren birbirine senkronize Video Art görüntülerinden oluşan 'Bileşik', Los Angeles'ta Beverly Center alışveriş merkezindeki 'Virtual Applique' gibi eserleri bulunmaktadır.
Refik Anadol, 2016 yılında Google Sanatçılar ve Makine Zekası adlı programda yer aldı ve yapay zekayı bir sanat aracı olarak kullanmaya başladı. 2017'de İstanbul'da SALT Araştırma arşiv koleksiyonlarındaki 1 milyon 700 binden fazla belgeyi, yapay zeka ve makine öğrenimi algoritmalarıyla ortak özelliklerine göre gruplandıran sanatçı, bu gruplandırmaları görselleştirerek Arşiv Rüyası adlı bir medya enstelasyonuna dönüştürdü.
Türkiye'de ikinci sergisini 2018 yılında açtı. Kaliforniya Üniversitesi nöroloji laboratuvarlarında toplanan beyin dalgaları verisini kullanarak meydana getirdiği eserler Pilevneli Galeri'de Eriyen Anılar adıyla 2018'de sergilendi. Aynı yılın Eylül ayında Los Angeles Filarmoni'nin 100. sezon açılışı kutlamaları kapsamında Walt Disney Konser Salonu'nda mekana özel yeni bir veri heykeli animasyonu ile projeksiyon işi gerçekleştirdi. WDCH Dreams adlı 12 dakikalık animasyon, konser salonları arşivinde bulunan bir dizi dijital olarak soyutlanmış fotoğraf, ses ve video kayıtlarını içerir.
2019'da, New York'taki tarihî Chelsea Market'te yaratılan Artechouse adlı dijital sanat alanında sergilenmek üzere Makine Halüsinasyonu adlı görsel-işitsel enstalasyonu tasarladı. Proje, 300 milyondan fazla fotoğraf ve 113 milyon diğer ham veri noktası dahil olmak üzere New York şehrinin halka açık görüntülerinin veri kümelerini işledi. Aynı yıl Anadol, Kore'nin yılsonu tatil sezonunu kutlayan mimar Zaha Hadid tarafından Güney Kore'nin başkenti Seul'da, Dongdaemun Design Plaza (DDP) binasına 16 dakikalık bir projeksiyon olan 'Seoul Haemong'u yarattı.
2020'de Avustralya'nın şehiri Melbourne'da Ulusal Galeri'deki NGV Trienali için yapay zekayı kullanarak "Kuantum Hatıralar" adlı projeyi gerçekleştirdi., 10m x 10m'lik bir LED medya duvarında sergilenen eserde 200 milyondan fazla doğa fotoğrafından oluşan bir veri kümesi, alternatif bir doğa ve dünya spekülasyonuna dönüştürülmüştür.
Refik Anadol, 2021 yılında İstanbul'daki Pilevneli Galeri 'de "Makine Anıları: Mekan" adlı sergiyi açtı. Bu sergide, NASA Jet İtki Laboratuvarı'nın uzaya gönderilen teleskoplardan elde ettiği iki milyon veriyi uzaydaki ses kayıtları ve klasik müzikle harmanlayarak oluşturduğu dinamik tablo ve veri heykelleri sergilemiş; ayrıca seyircilerin de içerisine fiziksel olarak dahil olabileceği on beş dakikalık bir yapay zekâ sineması yaratmıştır.
Refik Anadol, 2021'de Venedik Mimarlık Bienali'ne katılmak üzere seçilmiştir.
"Alkazar Rüyası" adlı interaktif enstalasyonu 2021'de Beyoğlu'ndaki eski Alkazar Sineması'nda ziyarete açıldı. Bu çalışmada 100'den fazla eski Yeşilçam filmini ve bu filmlere ait kayıtları, güncel yapay zekâ teknolojileriyle işlemiştir.
Refik Anadol, uluslararası üne sahip bir medya sanatçısı ve veri ve makine zekası estetiğinde öncüdür. Los Angeles'taki Refik Anadol Studio'nun Direktörü ve kurucu ortağıdır ve Güzel Sanatlar Yüksek Lisansı aldığı UCLA Tasarım Medya Sanatları Bölümü'nde ders vermektedir.
Refik Anadol Studio, 10 ülkeden gelen ve 12 dilde akıcı olan, sanatsal üretimin her aşamasında kapsayıcılık, eşitlik ve kültürlerarası iş birliğine derin bir bağlılık paylaşan küresel olarak çeşitli tasarımcılar, mimarlar, veri bilimcileri ve araştırmacılardan oluşan bir ekibi bir araya getiriyor. Anadol ayrıca dünyanın ilk Yapay Zeka Sanatları Müzesi olan Dataland'in kurucu ortağıdır.
Refik Anadol, Efsun Anadol ile evlidir.
Refik Anadol, yaşamını ve çalışmalarını Los Angeles’ta sürdürüyor.
2025'te The Grand LA'de açılacak olan Dataland, müze ve izleyici arasındaki gerçek zamanlı etkileşimlerle daha önce hiç gerçekleştirilmemiş bir ölçek ve kalitede benzersiz, çok duyulu deneyimler vaat ediyor.
Ödülleri :
Anadol, Microsoft Research'ün En İyi Vizyon Ödülü
Alman Tasarım Ödülü
UCLA Sanat Mimarisi Moss Ödülü
2014 Kaliforniya Üniversitesi Sanat Araştırma Enstitüsü Ödülü
2016 SEGD Küresel Tasarım Ödülleri, Onur Ödülü
Google - Sanat ve Makine Zekası Sanatçısı.
Eserleri :
Mekana özel çalışmaları
Walt Disney Sergi Salonu (ABD)
Hammer Müzesi (ABD)
Uluslararası Dijital Sanatlar Bienali Montreal (Kanada)
Ars Electronica Festivali (Avusturya)
l'Usine | Genève (Isviçre)Arc De Triomf (İspanya)
Zollverein | SANAA's School of Design Binası (Almanya)
santralistanbul Çağdaş Sanat Merkezi (Türkiye)
Outdoor Vision Festivali SantaFe New Mexico (ABD)
Istanbul Tasarım Bienali (Türkiye)
Sydney City Art (Avustralya)
Lichtrouten (Almanya).
Sergileri :
2025
- Büyük Doğa Modeli: Mercan, Paris AI Action Zirvesi, Grand Palais, Paris, Fransa
- Yawanawa Rüzgarları: AI Veri Heykeli, Yawanawa Kutsal Köyü, Acre, Brezilya
- Glacier Dreams: Yapay Zeka Veri Heykeli, Kunsşaus Zürich Müzesi, Zürih İsviçre
- WEF 2025 Açılış Töreni: Yapay Zeka Veri Heykeli, Dünya Ekonomik Forumu, Davos, İsviçre
2024
- Yaşayan Arşiv: Dünya'nın Yankıları, Futura Seul, Seul, Güney Kore
- Rumi Dreams: AI Veri Heykeli, Modern ve Çağdaş Sanat Merkezi, Deberecen, Macaristan
- Gaudí Dreams : Yapay Zeka Veri Heykeli, Casa Batlló, Barselona, ıspanya
- ıç Portreler: AI Veri Heykeli, Art Basel, Basel, İsviçre
- Dvorak Dreams, Kennedy Center, Washington, DC, ABD
- Dünya Yankıları: Yaşayan Arşiv, Serpentine Galerileri, Londra, ıngiltere
- Yaşam Arenası, Intuit Dome, Inglewood, CA, ABD
- Yawanawa Rüzgarları: AI Veri Heykeli, PIP Seul, Kore
- Makine Halüsinasyonları – LNM, Google I/O, Mountain View, CA, ABD
- Büyük Doğa Modeli: Yaşayan Sanat, NVIDIA GTC, San Jose, CA, ABD
- Yaşayan Arşiv: Echoes of şe Earş, Serpentine, Londra, ıngiltere
- Yawanawa Rüzgarları: Yapay Zeka Veri Heykeli, Dünya Ekonomik Forumu, Davos, İsviçre
- Yaşayan Resimler: Doğa, Kunsşal Rotterdam, Rotterdam, Hollanda
- Doğal Resimler, Kanazawa 21. Çağdaş Sanat Müzesi, Japonya
2023
- Makine Halüsinasyonları : Küre, Küre, Las Vegas, ABD
- Denetimsiz – MoMA, Modern Sanat Müzesi, New York City, NY, ABD
- Makine Halüsinasyonları – Doğa Rüyaları, SFMoMA, Google Cloud Next, San Francisco, ABD
- Dvorak Dreams, Rudolfinum, Prag, Çek Cumhuriyeti
- şifa Duygusu: Yapay Zeka Veri Heykeli, Seul, Kore
- Makine Halüsinasyonları – Doğa Rüyaları, Google Kampı, Sicilya, ıtalya
- Yawanawa Rüzgarları: AI Veri Heykeli, Mikonos, Yunanistan
- Boğaziçi – AI Veri Heykeli, İstanbul Modern, İstanbul, Türkiye
- Görünmeyen Zeka, Midtown Tokyo, Tokyo, Japonya
- Nöral Resimler, Jeffrey Deitch Galerisi, Art Basel, Basel, İsviçre
- Mumbai Dreams, JIO Dünya Merkezi, Mumbai, Hindistan
- Glacier Dreams, Art Basel, Basel, İsviçre
- Ipotesi Metaverso, Palazzo Cipolla, Roma, ıtalya
- Makine Halüsinasyonları – Doğa Rüyaları, ARKEN Modern Sanat Müzesi, Kopenhag, Danimarka
- Doğa Serisi, Moco Müzesi, Barselona, ıspanya
- Yapay Gerçeklikler: Mercan, Dünya Ekonomik Forumu, Davos, İsviçre
- Glacier Dreams, SanatBilim Müzesi, Singapur
- Metamorfoz – Sürükleyici Yapay Zeka Veri Heykeli, New York City, NY, ABD
- Yaşayan Resimler, Jeffrey Deitch Galerisi, Los Angeles, CA, ABD
- Glacier Dreams, Sanat Dubai, Dubai, BAE
- Machine Dreams – Riyad, JAX, Riyad, Suudi Arabistan
- Metamorfoz, şyssen-Bornemisza Ulusal Müzesi Madrid, ıspanya
2022
- Denetimsiz – MoMA, Modern Sanat Müzesi, New York City, NY, ABD
- Makine Halüsinasyonları Doğa Rüyaları – AI Veri Heykeli, EMMA Modern Sanat Müzesi, Espoo, Finlandiya
- Alcazar Dreams – Sürükleyici AI Veri Heykeli, HOPE Alkazar, İstanbul, Türkiye
- Hayat Ağacı – Gerçek Zamanlı Yapay Zeka AV Performansı, Zorlu PSM, İstanbul, Türkiye
- Serpenti Metamorphisis – Sürükleyici AI Veri Heykeli, Saatchi Galerisi, Londra, ıngiltere
- Tamamlanmamış – Rüyalar / Stable Diffusion, şe Shed, New York City, NY, ABD
- Pinakoşek Düşleri – Yapay Zeka Veri Heykeli, Pinakoşek der Moderne, Münih, Almanya
- Gagosian ve Jeffrey Deitch – 100 Yıl Sergisi, Miami, Florida, ABD
- şifa Duygusu – AI Veri Heykeli, UNICEF Galası, Capri, ıtalya
- Kuantum Anılar – Haus der elektronischen Künste – HEK, Basel, İsviçre
- şifa Duygusu – AI Veri Heykeli, AURORA, St. Tropez, Fransa
- Metaverse'ün Mimarisi – Zaha Hadid Architects – DDP, Seul, Kore
- Yaşayan Mimarlık – Casa Batlló, Barselona, ıspanya
- Rumi Dreams – AI Veri Heykeli, Atatürk Kültür Merkezi, İstanbul, Türkiye
- Makine Halüsinasyonları – Rönesans Rüyaları, Palazzo Strozzi, Floransa, ıtalya
- Kuantum Anıları, SOMA Onassis Sergisi, Atina, Yunanistan
- Boğaz – AI Veri Heykeli, Brixen Işık Festivali, Almanya
- Infinity Room, Kinetismus: Kunsşalle'de 100 Yıllık Elektrik – Praha. Prag, Çek Cumhuriyeti
- Beeşoven – Missa Solemnis – Philadelphia Orkestrası, Philadelphia, PA, ABD
- Makine Anıları: Uzay, Ebedi Sanat Alanı (MUTEK) – Tokyo, Japonya
- Ligeti – Paradigmalar, San Francisco Senfoni, San Francisco, CA, ABD
- Makine Anıları: Uzay, Coventry, ıngiltere
- Endüstriyel Düşler – Futur21, Henrichshütte Hattingen, Hattingen, Almanya
2021
- Gözetimsiz – Makine Halüsinasyonları – MoMA, FeralFile'da NFT Sergisi
- Makine Halüsinasyonları – Uzay Rüyaları, Yaratıcı Ekonomi Dünya Konferansı, Dubai, BAE
- Makine Halüsinasyonları – Mercan Rüyaları, Art Basel Miami, Faena Beach, Florida, ABD
- Karadeniz: Veri Heykeli-Hiper Perspektif: Teknoloji + Sanat Sergisi, Qingdao, Çin
- Mekan: Veri Tüneli, Gelecek ıçin Sanat Bienali, Multimedya Sanat Müzesi, Moskova, Rusya
- Serpenti – Metamorfoz – Milano, ıtalya
- Kuantum Anılar – Yarı Kalıcı – Abu Dabi, BAE
- Karadeniz: Veri Heykeli, Hiper Perspektif: Teknoloji + Sanat Sergisi, Qingdao, Çin
- Rönesans Rüyaları – 180 şe Strand, Londra, ıngiltere
- Makine Halüsinasyonları – NYC – Tamamlanmamış, Project Liberty, New York, ABD
- Mekan Duygusu Bağlantısı + Moleküler Mimarlık – Venedik Mimarlık Bienali, Venedik, ıtalya
- Görünmeyeni Görmek – AR Sergisi, Küresel
- Pioneer Tower Dreams – Fort Worş, Teksas, ABD için Kamusal Sanat
- Gaudi'nin Aklında – Casa Batlló, Barselona, ıspanya
- Quantum – bitforms Galerisi, New York City, New York, ABD
- Miras Duygusu – Hennessy Genel Merkezi, Cognac, Fransa
- ISS Dreams – Resonant Media – 8K Görselleştirme Olanakları – Ars Electronica + NHK, Tokyo, Japonya
- Rönesans Hayalleri – MEET, Milano, ıtalya
- Makine Anıları: Mekan, Pilevneli Galerisi, İstanbul, Türkiye
- Makine Halüsinasyonları: NVIDIA GTC AI Sanat Galerisi , NVIDIA GTC 2021, Sanal
- Seul Haemong II, DDP Binası, Seul, Kore
2020
- Quantum Memories – Victoria Ulusal Galerisi 2020 Trienali, Melbourne, Avustralya
- Metamorfoz Geri Dönüyor – Makine Halüsinasyonları, Seul, Kore
- Uzaktaki Oyun Salonları – Makine Halüsinasyonları – Doğa Rüyaları, MUTEK, Montreal, Kanada
- Eriyen Anılar – Engram, Görüntüler Vevey Sanat Festivali, İsviçre
- Makine Halüsinasyonları: NVIDIA GTC AI Sanat Galerisi , NVIDIA GTC 2020, Sanal
- Eriyen Anılar – Engram, Taipei Dijital Sanat Festivali, Taipei, Tayvan
- Makine Halüsinasyonları – Doğa Rüyaları, Beyond Film Festivali, Karlsruhe, Almanya
- Dijital Düşler, Kurhaus, Baden-Baden, Almanya
- YAKIN + GELECEKLER + YARIM + DÜNYALAR, STATE Stüdyosu, Berlin, Almanya
- Eriyen Anılar – Engram, Sørlandets Kunstmuseum, Norveç
- Eriyen Anılar – Engram, Nöronlar, Centre Pompidou, Paris, Fransa
- Sonsuz Uzay, Artechouse, Miami, FL, ABD
2019
- Makine Halüsinasyonları – Dünya ISS, SIGGRAPH Asya 2019, Brisbane, Avustralya
- Shenzhen Rüzgarları, 40 Yıllık ınsancıl Teknoloji – Ars Electronica, Shenzhen, Çin
- Makine Halüsinasyonları – Earş ISS, IEEE Visap 2019, Vancouver, Kanada
- Boğaz, les Garages Numériques, Brüksel, Belçika
- Eriyen Anılar, Açık Kodlar, Azkuna Zentroa, ıspanya
- Sonsuzluk Odası, Daejeon Sanat Müzesi, Daejeon, Güney Kore
- Makine Halüsinasyonları – Mars, AS-Helix, Çin Ulusal Müzesi, Pekin, Çin
- Arşiv Rüyası, AS-Helix, Çin Ulusal Müzesi, Pekin, Çin
- Nöro Uzay, Nörobilim Derneği, Chicago, IL, ABD
- Bopshorus, Les Garages Numeriques, Brüksel, Belçika
- Eriyen Anılar, Volvo Sanat Oturumu, Zürih, İsviçre
- Sonsuzluk Odası, Volvo Sanat Oturumu, Zürih, İsviçre
- Eriyen Anılar, Floransa Bienali, Floransa, ıtalya
- Sonsuz Uzay, Artechouse, Miami, FL, ABD
- Makine Halüsinasyonu, Artechouse, New York City, NY, ABD
- Gizli Tarih, Fotografiska, Stockholm, ısveç
- Sonsuz Uzay, Artechouse, Washington, DC, ABD
- Makao Akımları: Veri Resimleri, Makao Sanatı: Uluslararası Sanat Sergisi, Makao
- Arşiv Rüyası, Simbiyoz – Asya Dijital Sanat Sergisi, Pekin, Çin
- Makine Halüsinasyonu – Çalışma II, Ermitaj Müzesi, Moskova, RUS
- Gizli Uzaydan Anılar, Yeni ınsan Gündemi, Akbank Sanat, İstanbul, Türkiye
- Eriyen Anılar – Engram – LEV Festivali, Gijón, ıspanya
- Makine Halüsinasyonu – Çalışma I, Bitforms Galerisi, Los Angeles, CA, ABD
- Sonsuzluk Odası – Dataland, ZKM, Karlsruhe, Almanya
- Boğaz, Pilevneli Galerisi, İstanbul, Türkiye
- Sonsuzluk Odası – Dataland, Wood Street Galerisi, Pittsburgh, PA, ABD
2018
- Eriyen Anılar, Türler ve Ötesi, Kikk Festivali, Belçika
- WDCH Dreams, Walt Disney Konser Salonu, Los Angeles, CA, ABD
- Eriyen Anılar, Açık Kodlar, ZKM, Karlsruhe, Almanya
- Eriyen Anılar, Pilevneli Galerisi, İstanbul, Türkiye
- Infinity Room / Yeni Baskı, Yeni Zelanda Festivali, Wellington, Yeni Zelanda
- Sanal Arşiv, SALT Galata, İstanbul, Türkiye
- Liminality V1.0, Uluslararası Sanat Projeleri, Hildesheim, Almanya
- Sonsuzluk Odası / Yeni Baskı, Kaneko Müzesi, Omaha, Nebraska
- Görünmez Beden: Veri Resimleri, Sven-Harrys Müzesi, Stockholm, ısveç
- Veri Heykel Serisi, Sanat Merkezi Nabi, Seul, Güney Kore
- 1-2-3 Veri Sergisi, Paris, EDF, Fransa
- Sonsuzluk Odası, Scottsdale Çağdaş Sanat Müzesi, Arizona, ABD
- Sonsuzluk Odası, Exploratorium, San Francisco, CA, ABD
2017
- Infinity Room / Yeni Baskı, MeConvention, Frankfurt, Almanya
- Arşiv Rüyası, Ars Electronica, Linz, Avusturya
- Linz Rüzgarı, Ars Electronica, Linz, Avusturya
- Sonsuzluk Odası / Yeni Baskı, Pekin, Çin
- Arşiv Rüyası, SALT Galata, İstanbul, Türkiye
- Sonsuzluk Odası / Yeni Baskı, Atina, Yunanistan
- Heterotopya, İstanbul, Türkiye
- Sonsuzluk Odası / Yeni Baskı, SXSW, Austin, TX
2016
- Warhol X Anadol, Genç Projeler, Los Angeles, ABD
- Radical Atoms, Ars Electronica – Bilgisayar Animasyon Festivali, Linz, Avusturya
- Sonsuzluk Odası, Konferans , Malmö, ısveç
- Infinity Room, TAG Festivali, Mexico City, Meksika
- MultipliCITY – Victor Vasarely, Vasarely Vakfı, Paris, Fransa
- Cavity InfoComm, Las Vegas, Nevada, ABD
- Infinity Room Haritalama Festivali, Cenevre, İsviçre
- Infinity Room VIA Festivali, Paris, Fransa
- Infinity Room EXIT Festivali, Paris, Fransa
2015
- Infinity Room Gündüz Gece, Houston, Teksas, ABD
- Cavity Monochrome, Akbank Sanat, İstanbul, Türkiye
- Liminal Room İstanbul Işık Festivali, İstanbul, Türkiye
- SIGGRAPH ASIA 2015 Sanat Galerisi, Kobe, Japonya
- Beklenen Liman Kenti Görüşmeleri / İstanbul-Anvers, Europalia, Anvers, Belçika
- Wavelengşs Dijital Türkiye Sergisi, Europalia, Antwerp, Belçika
- Infinity Room Artnivo, İstanbul Bienali, İstanbul, Türkiye
- SIGGRAPH 2015 : Elektronik Tiyatro, Los Angeles, ABD
- Ars Electronica – Bilgisayar Animasyon Festivali, Linz, Avusturya
- Yeni Yaratıcılık: ınsan ve Makineler, MAK, Los Angeles, ABD
- Dijital Couture / Epson, Industria SuperStudio, New York, ABD
- Dalgalar, Blok Sanat Alanı, İstanbul, Türkiye
2014
- Cavity, RH Çağdaş Sanat Galerisi, New York, ABD
- Algo-Ritimler, Sonos-Studio, Los Angeles, ABD
- Adobe Creative Cloud Mozaik Projesi, New York, ABD
- UCLA DMA Medya Sanatları MFA Sergisi, New Wight Galerisi, Los Angeles, ABD
- Presentizm: Malzeme Olarak Işık, Young Projects, Los Angeles, ABD
- VitrA Çağdaş Mimarlık Serisi: Hayallerden Gerçeklere İstanbul Modern, İstanbul
2013
- Parallel şreads, Ekavart Galerisi, İstanbul, Türkiye
- Önek, Medya Sanatları MFA Sergisi, New Wight Galerisi, Los Angeles, ABD
- Olay, UCLA DMA MFA Grup Sergisi, Tasarım Önemlidir Galerisi, Los Angeles, ABD
- Aktif Aygıt ve Liminal Manzaralar, Genç Projeler, Los Angeles, ABD
2012
- İstanbul Tasarım Bienali, istanbulmodern, İstanbul, Türkiye
- şüpheci Müdahaleler, Pilevneli Projeleri, İstanbul, Türkiye
- İstanbul Yaz Sergisi, Antrepo 5, Sanat Limanı, İstanbul
2011
- Minus Feld, Amerikan Hastanesi, “Ameliyaşane”, İstanbul
2010
- ınsan Manzaraları, Goeşe Enstitüsü ve Contretype, Brüksel, Belçika
- Spagat, Marta Herford Müzesi, Herford, Almanya
- Untitled II, ULG, Liége, Belçika
- Parça 09, ÇSM – santralistanbul, İstanbul
2009
- ısimsiz, Galeri 1 – santralistanbul, İstanbul
- Akademi Photokina ile Buluşuyor, Photokina, Köln, Almanya
2008
- Parça 08, Çağdaş Sanat Merkezi – santralistanbul, İstanbul, Türkiye
- A/V Performansları
Kaynak:Biyografiler.com
Refik Anadol Hakkında Haberler

Messi'nin Unutulmaz Golü, Refik Anadol'un Yorumuyla Sanata Dönüşüyor
Dünya futbolunun efsane isimlerinden Lionel Messi’nin kariyerinde en çok değer verdiği gol, dijital sanatın öncüsü Refik Anadol tarafından ...
Refik Anadol İçin Yapılan Aramalar
Refik Anadol yaşıyor mu?, Refik Anadol biyografi, Refik Anadol hayatı, Refik Anadol özgeçmişi, Refik Anadol hakkında, Refik Anadol doğum yeri, Refik Anadol fotoğraf, Refik Anadol video, Refik Anadol resim, Refik Anadol kimdir?, Refik Anadol kaç yaşında?, Refik Anadol nereli, Refik Anadol memleketi, Refik Anadol albümleri