Türkiye’nin en Büyük Biyografi ve Otobiyografi Sitesi

Türkiye Halk Temsilcileri Meclisi


Türkiye Halk Temsilcileri Meclisi

Türkiye Halk Temsilcileri Meclisi

Türkiye Halk Temsilcileri Meclisi-THTM, 2023 yılının sonbahar aylarında Cumhuriyetçi birikiminin parçası olmaktan onur duyan çok sayıda aydın, sanatçı, bilim insanı ve siyasetçinin, “ben varım” diyerek iradesini ortaya koyması sonucu ortaya çıktı.

Bu irade, yola çıkarken manifestosunu aşağıdaki biçimde sonlandırmıştı:

“Sözümüz kısa ve özdür: Toplumun değişik kesimlerinden, farklı ama birbirine dost ideolojik ve siyasi eğilimlere sahip kişiler olarak bir araya geliyoruz. Bizi bir araya getiren, emperyalizme ve sömürü düzenine duyduğumuz nefret; yurt sevgisi ve Cumhuriyetçiliktir. Laik, bağımsız, egemen, bir ülke, devletçi-planlı bir ekonomi ve tüm yurttaşlarımızın eşitlik ve kardeşlik içinde, refah ve aydınlığa kavuşacağı bir toplumsal sistem istiyoruz.

Türkiye Halk Temsilcileri Meclisi, bu yaklaşımın kürsüsüdür. Aydınıyla işçisiyle, öğrencisiyle, köylüsüyle özgürce tartıştığımız, sözümüzü söylediğimiz, mücadeleyi örgütlediğimiz, birbirimizden öğrendiğimiz bu kürsüyü aynı kaygı, hedef ve sorumlulukla hareket eden herkesin kazanımı haline getirmek için üzerimize düşeni yapacağız.”

Türkiye Halk Temsilcileri Meclisi, bu çağrı doğrultusunda 26 ilden geniş toplantılarda belirlenerek biraraya gelen 232 halk temsilcisinden oluştu. 2. Genel Kurulundaki yeni katılımlar sonrası Eylül 2024 itibariyle THTM ‘de toplam 244 halk temsilcisi yer almakta..

7 Ocak 2024’te Ankara’da gerçekleştirilen Birinci Genel Kurul’da sözcülük görevini Oğuz Oyan’ın üstlendiği THTM Yürütme Kurulu’na Oğuz Oyan, Aydemir Güler, Burçak Özoğlu, Erhan Nalçacı ve Mustafa Türkeş seçildi.

THTM’nin Birinci Genel Kurulunda, Laiklik ve Aydınlanma, Bağımsızlık, Egemenlik ve Barış, Emek Mücadeleleri, Planlama-Kamuculuk ve TBMM İzleme komisyonları beş temel komisyon olarak oluşturulurken, Enerji, Kültür-Sanat, Eğitim, Kadın, Sağlık, Tarım-Çevre-Gıda, Basın-Yayın-İletişim, Güvenli Sağlıklı Barınma-Deprem başlıklarında sekiz komisyonun daha kurulmasına karar verildi.

Türkiye Halk Temsilcileri Meclisi ikinci toplantısını 21 Nisan 2024’te, örgütlülüğünü ülke çapında daha da yaygınlaştırmış, halkımızın temsil gücünü arttırmış olarak gerçekleştirdi. Bu toplantıda, yukarıda sıralanan komisyonlara Yerel Yönetimleri İzleme Komisyonu eklenmiş, Enerji ile Tarım-Çevre-Gıda komisyonları birleştirilerek Enerji ve Ekoloji Komisyonu adını aldı.

İkinci Genel Kurulda alınan “Yerel meclisler kurulması hakkında karar” doğrultusunda Nisan- Eylül 2024 aylarında Hatay’ın Defne, İzmir’in Urla, Çeşme ve Çiğli, İstanbul’un Kadıköy ilçelerinde toplam 5 yerel Halk Temsilcileri Meclisi kuruldu. Ekim 2024’te bunlara İstanbul Kartal ilçesi de eklendi. THTM 3. Genel Kurulunu 6 Ekim 2024’te Ankara’da gerçekleşti.

THTM 4. Genel Kurulunu 25 Mayıs 2025’de Ankara’da gerçekleşti

Manifesto
Uzun süredir hazırlıkları sürdürülen Türkiye Halk Temsilcileri Meclisi yola çıkıyor. Daha şimdiden Cumhuriyetçi birikiminin parçası olmaktan onur duyan çok sayıda aydın, sanatçı, bilim insanı ve siyasetçi, “ben varım” diyerek iradesini ortaya koydu.

Ancak Meclis, bir deklarasyonun çok ötesinde bir iddia ve anlam taşıyor. Sözünü ettiğimiz irade, halkın iradesinin bir unsuru olarak, onunla birlikte Türkiye’de eşitlik, bağımsızlık, laiklik mücadelesi için görev üstleniyor.

Ülkemiz emperyalist işgale ve çürümüş Saray’a karşı mücadeleyle kuruldu. Bu mücadele gücünü ve meşruiyetini haklılıktan ve halktan aldı. Başarıya ulaştı.Emperyalist ülkeler, Türkiye Cumhuriyeti’ni hiç hazmedemedi. Gericilik, Cumhuriyet ile hesaplaşmak için her fırsatı değerlendirdi. Kurtuluştan sonra gelişmesini hızlandıran kapitalist sınıflar adım adım ülkenin bütün zenginliklerini ele geçirdi. Elbirliği ile Türkiye’yi kararttılar. Mustafa Kemal ve arkadaşlarının öncülüğünde gerçekleşen Milli Mücadele’nin yarattığı heyecan ve umut yerini karanlığa bıraktı. 1923’te Cumhuriyet’in kuruluşu ile zirveye ulaşan devrimci bir dönemin kazanımları önce kuşatılıp kemirildi, sonra yok edildi. Ancak ne Cumhuriyet fikri ne de laik, bağımsız, egemen, eşitlikçi bir Türkiye hedefi ortadan kaldırılamaz.

Karşımızda NATO’suyla, Avrupa Birliği’yle, işgaller ve savaşlarla uluslararası tekellerin çıkarları doğrultusunda şekillenen emperyalist bir dünya var. İnsanlarımızın dinsel inancını istismar edenler, tarikat yapılanmaları ülkeyi boğuyor. Toplumsal eşitsizliklerin kaynağı olan sömürü düzeni ve o düzenin hakimi büyük holding ve tekeller halkın büyük bölümünü ücretli köleye dönüştürmüş durumda.

Haklıyız, gücümüzü bu ülkenin emekçi ve dürüst insanlarından alıyoruz. Yine başaracağız.

Sözümüz kısa ve özdür: Toplumun değişik kesimlerinden, farklı ama birbirine dost ideolojik ve siyasi eğilimlere sahip kişiler olarak bir araya geliyoruz. Bizi bir araya getiren, emperyalizme ve sömürü düzenine duyduğumuz nefret; yurt sevgisi ve Cumhuriyetçiliktir. Laik, bağımsız, egemen, bir ülke, devletçi-planlı bir ekonomi ve tüm yurttaşlarımızın eşitlik ve kardeşlik içinde, refah ve aydınlığa kavuşacağı bir toplumsal sistem istiyoruz.

Türkiye Halk Temsilcileri Meclisi, bu yaklaşımın kürsüsüdür. Aydınıyla işçisiyle, öğrencisiyle, köylüsüyle özgürce tartıştığımız, sözümüzü söylediğimiz, mücadeleyi örgütlediğimiz, birbirimizden öğrendiğimiz bu kürsüyü aynı kaygı, hedef ve sorumlulukla hareket eden herkesin kazanımı haline getirmek için üzerimize düşeni yapacağız.

Yolumuz açık olsun!

Türkiye Halk Temsilcileri Meclisi Çalışma İlkeleri
1. Kendisini tanımlayan manifesto ve üyelerinin taahhütleri ile oluşan Türkiye Halk Temsilcileri Meclisi (THTM) 7 Ocak 2024’te Ankara’da yapılan toplantıda kuruluşunu gerçekleştirmiştir. Kuruluş toplantısında, çalışma ilkelerini ve bileşimini güçlendirerek örgütlenme hedefini karar altına almıştır. THTM bundan sonraki çalışmalarını bu ilkeler doğrultusunda yürütür. Ancak gereksinim duyulduğunda THTM çalışma ilkelerini yeniden düzenleyebilir.

2. THTM toplantılarında beş kişiden oluşan bir yürütme kurulu (YK) seçilir. YK kendi içinden bir sözcü belirler. THTM toplantılarında ihtiyaçlar yönünde YK bileşimi ve sayısı değerlendirilip yeniden belirlenebilir.

3. Türkiye Halk Temsilcileri Meclisi her üç ayda bir YK’nın duyuracağı gündemle olağan olarak toplanır. Olağan toplantılar arası dönemlerde THTM üyeleri olağanüstü toplantı taleplerini gerekçeleri ile YK’na iletebilir. THTM’i olağanüstü toplantıya çağırma yetkisi YK’dadır.

4. Kuruluşu takip eden toplantılarda üyeler gündem önerilerini toplantı öncesinde YK’ya yazılı olarak iletebilir. Gelen öneriler YK tarafından tasnif edilir, gündem maddeleri oluşturulur ve merkezi gündemler de YK tarafından üyelerle temas halinde ülke gündemi doğrultusunda belirlenir. Gündem başlıkları ya da karar tasarıları toplantıdan bir hafta önce üyelerle paylaşılır. THTM üyeleri bu karar tasarıları ile ilgili önerilerini toplantı öncesi yazılı olarak paylaşırlar.

5. THTM her biri en az 3 kişiden oluşacak aşağıdaki komisyonları ilk toplantısında oluşturur.

a) Laiklik ve Aydınlanma Komisyonu;

b) Bağımsızlık, Egemenlik ve Barış Komisyonu;

c) Emek mücadeleleri komisyonu;

d) Planlama-Kamuculuk Komisyonu;

e) TBMM İzleme Komisyonu.

Bu komisyonlar her üç aylık dönemin sonunda rapor hazırlar ve bu raporları THTM toplantısından en az 15 gün önce YK’ya ulaştırırlar. YK kendisine ulaşan raporları değerlendirmeleri için üyelere iletir. Üyelerden YK aracılığıyla gelen yazılı önergeleri komisyonlar inceler, genel kuruldan iki gün önce üyelere tekrar ulaştırılacak biçimde rapor ve ilgili önergeleri son haline getirir. Rapor ve önergelere yazılı ve sözlü katkılardan sonra Türkiye toplantısında son hali verilir. Bunlar kamuoyu ile yaygın biçimde paylaşılır.

6. Bu beş temel komisyona ek olarak,

7 Ocak 2024 tarihli THTM toplantısında

a) Enerji,

b) Kadın,

c) Kültür-Sanat,

d) Eğitim,

e) Sağlık,

f) Tarım Çevre Gıda,

g) Güvenli Sağlıklı Barınma ve Deprem,

h) Basın Yayın İletişim.

Komisyonları kurulmuştur.

21 Nisan 2024 tarihli 2. Genel Kurulda komisyonlar aşağıdaki gibi güncellenmiştir:

a) Enerji ve Ekoloji

b) Kadın,

c) Kültür-Sanat,

d) Eğitim,

e) Sağlık,

f) Güvenli Sağlıklı Barınma ve Deprem,

g) Basın Yayın İletişim,

h)Yerel Yönetimleri İzleme

En az 3 üyeden oluşan komisyonların rapor ve önergelerinin THTM oturumlarının gündemine girmesi THTM YK kararıyla gerçekleşir. Tüm komisyonlar çalışmalarını THTM üyelerinin katkısına açık olarak yürütür.

7. THTM Türkiye toplantısına ülke gündemindeki temel konularda kısa ve özlü karar önergeleri sunulur. Bunların her biri topluma yaygın bir biçimde seslenme ve mücadele konusu haline gelir.

8. THTM oturumları üç bölümden oluşur.

a) YK’nın faaliyet raporu ve değerlendirmesi,

b) Komisyon rapor ve önergelerinin değerlendirilmesi

c) Gündemle ilgili katkıların sunulup kararların alınması.

Her bir başlıktaki konuşmalar için ayrılan süreyi belirlemek YK’nın görevidir.

9. Türkiye toplantılarında önerge ve raporlar açık oylama ve toplantıya katılanların salt çoğunluk ilkesiyle kabul ya da reddedilir. Karara “şerh koyma” hakkı vardır.

10. THTM kuruluş manifestosunda tanımlanan ilke ve değerlere aykırı faaliyetlerde bulunan üyeler Türkiye toplantısına katılan üyelerin üçte iki çoğunluğu ile THTM üyeliğinden çıkarılır. Oylama öncesi Türkiye toplantısında konu gündem olur ve ilgili üyeye söz hakkı verilir. THTM’nin ikinci toplantısından itibaren yeni üyelerin kabulü THTM’nin iradesi altındadır, toplantıya katılanların salt çoğunluğu ile gerçekleşir.

11. THTM üyelerinin Türkiye toplantılarına devamlılığı esastır. Bir yıl zarfında üç ya da üst üste iki toplantıya mazeretsiz katılmayan üyelerin THTM üyelikleri düşürülür.

12. THTM Türkiye toplantıları arasındaki dönemde THTM karar ve çalışmaları doğrultusunda Türkiye çapında toplantılar düzenlenir, yayınlar çıkarılır.

13. THTM’nin ikinci Türkiye Toplantısında karar verilen kentlerde yerel THTM Meclisleri kurulur. Bu yerel meclislerin çalışma ilke ve yetkilerine ilişkin öneriler YK tarafından hazırlanır.