Türkiye’nin en Büyük Biyografi ve Otobiyografi Sitesi

Y kuşağı


Y kuşağı

Y kuşağı veya Y jenerasyonu, ayrıca Milenyumlar (İngilizce: Millennials) olarak bilinir, temel bir demografik sınıflandırmadır. X kuşağından sonra ve Z kuşağından önce gelir.

Araştırmacılar ve popüler medya, 1981-1996 yılları arasını Y kuşağı üyelerinin doğum aralığı olarak kabul eder. Bazı uluslararası araştırma merkezleri sınırlarını belirliyor, örneğin: Mccrindle Uluslararası Avustralya Araştırma Merkezi'ne (McCrindle Research) göre, Y Kuşağı 1980-1994'te doğdu. Bu kuşak genellikle internet, mobil cihazlar ve sosyal medyanın yaygınlaşma dönemine denk geldikleri için bu olaylara aşinalığıyla bilinir. Bu yüzden bazen dijital yerliler olarak da adlandırılırlar. 2008-2012 Küresel Ekonomik Kriz'i ve COVID-19 pandemisi'nin bu kuşak üzerinde büyük bir etkisi oldu ve gençler arasında tarihsel olarak yüksek oranda işsizliğe sebep oldu. Dünya'nın çoğu bölgesinde bu kuşak, politikada ve ekonomide artış gösteren liberal politikalar eşliğinde büyümüştür.

Teknolojiye ayak uyduran Y kuşağı bireysel ve sonuç odaklı bir yaşam tarzı sergiliyor.

Y Kuşağı Özellikleri
Televizyon ile büyüyen Y kuşağı, Z kuşağı kadar olmasa da teknolojiyle ilgilidir. Yeniliklere açık olan Y kuşağının özellikleri şunlardır:

Y kuşağı farkındalık bilinci yüksek olan kişilerden oluşur.
Araştırmaya ve sorgulamaya meraklı olan Y kuşağı, sabırlı bir şekilde çalışmaya devam edebilir.
Y kuşağı, teknolojiye kolayca uyum sağlamasının yanı sıra yaratıcı fikirleriyle de iş yaşamındaki projelere katkı sunar.
Y kuşağı, dünyadaki gelişmelere kapalı değildir. Dünya genelinde ne olup bittiğini öğrenme eğiliminde olan bu kuşak, gelişmeleri takip ederek bunlara ayak uydurmaya çalışır.

Y kuşağı kendilerini komik, eğlenceli, yaratıcı ve zeki olarak tanımlar. Genellikle olaylara şüpheci yaklaşırlar ve bir olayın öncelikle nedenlerini sorgularlar. Her alanda fark yaratmaktan ve fark edilmekten hoşlanırlar. Düşünce tarzlarından, kılık kıyafetlerine kadar dikkatleri üzerlerine çekerler. Kısıtlanmış bir zaman diliminde çalışmaktan hoşlanmazlar.

Y kuşağı şu anda Türkiye nüfusunun %35’ini oluşturmaktadır. 2025 yılı itibari ile dünya nüfusunun %75’ini oluşturması beklenmektedir. Kuşaklar arasındaki en geniş nesildir.

Y kuşağına dâhil olan kişiler, çocukluluklarının son dönemlerine doğru bilgisayar ve internet ile tanışmışlardır. Bu teknoloji sürecine kolay bir şekilde adapte olmuşlardır.

Bu yüzden yeni fikirlere açık bir nesil olarak yetişmişlerdir.

Y kuşağının öne çıkan ortak özelliklerini şöyle sıralayabiliriz:


Y Kuşağı Nedir
Y kuşağı çevreye, sosyal olaylara ve dünyaya oldukça duyarlı bir nesildir. Toplumsal konularda farkındalıkları çok yüksektir.
Y kuşağı çocukluk yıllarını sokaklarda oyun oynayarak geçiren son nesildir.
Dünyadaki gelişmeleri takip etmekten keyif alırlar.
Y kuşağındaki bireyler genel olarak özgür bireyler olmayı tercih ederler.
Herhangi bir konuda kısıtlama ve baskı altında kalmaktan ve katı kurallardan hoşlanmazlar. Akranlarının görüşlerine kendilerinden yaşça büyük insanlardan daha çok değer verirler.
Sosyal sorumluluk projelerine katılmaktan hoşlanırlar.
Aynı anda birden çok işi yapabilirler.
Kendilerini sabırsız olarak tanımlarlar.
İş hayatına atılır atılmaz hızlı terfi ederler. Kendi işlerinin patronu olma hayali kurarlar. Sık iş değiştirebilirler. İş yerinde taktir edilmek onları daha da üretken hale getirir.
Girişimcilik yönleri oldukça gelişmiştir. Genellikle sosyal ve eğlenceli buldukları işlerde çalışmayı tercih ederler. Genellikle çalışma alanları sosyal medya, pazarlama, bilişim ve iletişim sektörlerinde yoğunlaşmıştır.
Düşünmekten, sorgulamaktan ve yeni şeyler üretmekten haz duyarlar.
Teknolojinin sıkı takipçileridir. İnternette zaman geçirmekten ve araştırma yapmaktan hoşlanırlar. Günün yaklaşık 9-10 saatini sosyal medya ve iletişim kanallarında, teknolojinin onlara sunduğu imkânlardan yararlanarak geçirirler.
Dijital okuryazarlıkları yüksektir. Düşünce ve duygularını sosyal medyayı kullanarak ifade etmekten hoşlanırlar.
Uzun vadeli plan yapmak yerine kısa vadeli planlamalar yapmayı tercih ederler.
Planlama konusunda zamanlarını nasıl değerlendireceklerini iyi bilirler.
Eğitim düzeyleri oldukça yüksektir. Kişisel gelişim adına yapılan online eğitimleri Y kuşağı yakından takip eder.
Zihin aktivitesi gerektiren oyunları akran gruplarıyla oynamaktan keyif alırlar (sudoku, satranç vb.).
Farklı ülkelere seyahat etmekten çok hoşlanırlar. Farklı kültürden insanlarla hiç zorlanmadan iletişim kurabilirler.