
Yazdığı konular ve tarzı sebebiyle bir çok kesim tarafından feminist yazar yakıştırılması yapılan Duygu Asena, 1946 doğumlu, beyin tümörü nedeniyle yaşamını yitirmiş ünlü Türk gazeteci ve yazar.
Duygu Asena, 19 Nisan 1946 tarihinde Mustafa Kemal ATATÜRK'ün yaveri olan ve dönemin CHP milletvekili Ali Şevket Öndersev'in torunu olarak İstanbul'da doğdu. Annesi Nihal Öndersev, babası Muhtar Asena'dır. Babası susam ticaretiyle uğraşıyordu. Şair İnci Asena (d.1948) kız kardeşidir. Orta öğrenimini Kadıköy Özel Kız Koleji'nde tamamlamasının ardından İstanbul Üniversitesi Pedagoji bölümünde eğitim gördü. İş hayatına pedagog olarak başlayan Asena, Haseki Hastanesi Çocuk Kliniği ve İstanbul Üniversitesi Çocuklarevi'nde çalıştı.
Gazetedeki ilk yazısı 1972 yılında hürriyet gazetesinin Kelebek ekinde Şirin takma adıyla yayımlandı. Bu tarihten itibaren çeşitli dergi ve gazetelerde gazeteci ve yönetici olarak bulundu. TRT-2 televizyon kanalında "Ondan Sonra" isimli bir program hazırlayıp sundu. (1992 - 1997)
1978-1992 yılları arasında Türkiye'de kadın dergiciliği alanında en önemli dergilerden Kadınca dergisinin yayın yönetmenliğini yaptı. Kadınca dergisini ve On yedi, Ev Kadını, Bella Bayan, First gibi pek çok dergiyi yönetti.
Gazeteciliğinin yanında yazarlığını da sürdüren Asena, ilk kitabı "Kadının Adı Yok"la adını duyurdu. Kitap, 1988'de müstehcen bulunarak yasaklandı. Yayımlandığı dönemde Türkiye'de basın ve edebiyat dünyasında tabu sayılan cinsellik, kürtaj, taciz, bekâret ve aldatma gibi konuları işlediği Kadının Adı Yok adlı kitabı ile meşhur olmuştur. Uzun süren dava sonucunda tekrar yayımına izin verildi ve ardından aynı yıl yönetmen Atıf Yılmaz tarafından başroldeki oyuncuları Aytaç Arman ve Hale Soygazi olarak filme alındı. Kitap, Almanya, Hollanda ve Yunanistan'da, bu dillere çevrilerek yayımlandı.
Yazıları ve kitaplarında değindiği temalar nedeniyle çeşitli çevrelerce feminist yazar yakıştırması yapıldı.
TRT 2 televizyon kanalında 1992-1997 yıllarında Ondan Sonra isimli bir program hazırlayıp sundu.
2008 yılında Ayşe Emel Coşkun ve Zeki Coşkun tarafından yazılan Ben Duygu adlı kitapta kendi ağzından yaşamını anlattı.
Duygu Asena, 30 Temmuz 2006 günü beyin tümörü nedeniyle tedavi görmekte olduğu Amerikan Hastanesi'nde 60 yaşında hayatını kaybetti.
Doğan Kitap, 2007 yılından itibaren her yıl 19 Nisan günü yapılan bir törenle Duygu Asena anısına roman ödülü vermektedir.
Kitapları :
2004 - Paramparça,
2003 - Aşk Gidiyorum Demez,
2001 - Aslında Özgürsün,
1997 - Aynada Aşk Vardı,
1994 - Değişen Bir Şey Yok,
1992 - Kahramanlar Hep Erkek,
1989 - Aslında Aşk da Yok,
1987 - Kadının Adı Yok,
Duygu Asena’nın kitapları ve en çok paylaşılan sözlerinden derlemeler:
"Güçlü olmalısınız, kendi gücünüze inanmalı ama gerçekten güçlü olmak için çabalamalısınız."
"Dayak cennetten çıkmamıştır, kimsenin vurduğu yerde gül bitmez, kızını dövmeyen dizini de dövmez."
"Dostluk da, saygı da eşitlikle olur, anlamıyor musunuz? Eşitliğin olmadığı yerde ikisi de yok."
"İnsan yaşamında eksik olanı, 'her şey' sanıyor."
"Bunca yıllık yaşamımda bir tek şunu öğrendim. Şu reçeteyi; mutlu olmadığın ortamdan kaç git. Bunun için de güçlü ol, kendi kendine yet."
"Susma konuş, içine atma, parantezleri kaldır yaşamından."
"İnsanın hayatında onun yerine karar verecek birisi olmayınca gerçek gücü ortaya çıkıyor."
"Biz artık büyüdük, istediği kadar dirensin, direnemiyor; çünkü biz büyüyoruz ama onlar yaşlanıyor!"
“Kimse kimseden bir şeyler istememeli, beklememeli. Hele değişmesini hiç. Bilmiyor musun ki ben değişirsem, senin sevdiğin ben değilimdir artık ve sonra beni sevmezsin.”
“Özgür ve bağımsız olmak için, bir canlı, bir tek canlı bile olmamalı mı insanın yaşamında? Özgürlüğün bedeli bu mu? Bu, yalnızlık mı?”
“Bir şeyi daha öğrendim: birisini zorlarsan, en doğal isteklerine karşı çıkarsan, "Hayır" dersen, o iş o birisi için çok büyük önem kazanıyor. Yapacağım diye sonuna kadar gidiyor.”
“Yaşa yalnızca yaşa, yaşadıklarından tat al, olur olmaz şeyler için dertlenme.”
"Artık hiçbir şey için savaşmayacağım. Artık yaşam boyu mutlu olamayacağımı biliyorum. "
“Bencil olmamak için yaşam boyu özveride bulunmak, hep kendinden vermek, onlar ne istiyorsa, öyle yaşamak gerekiyorsa.. Ben bencil olacağım..”
Kaynak:Biyografiler.com
Duygu Asena İçin Yapılan Aramalar
Duygu Asena yaşıyor mu?, Duygu Asena biyografi, Duygu Asena hayatı, Duygu Asena özgeçmişi, Duygu Asena hakkında, Duygu Asena doğum yeri, Duygu Asena fotoğraf, Duygu Asena video, Duygu Asena resim, Duygu Asena kimdir?, Duygu Asena kaç yaşında?, Duygu Asena nereli, Duygu Asena memleketi, Duygu Asena albümleri