Türkiye’nin en Büyük Biyografi ve Otobiyografi Sitesi

Fars


Fars

Fars, izleyiciyi aşırı abartılı, aşırı, gülünç, saçma ve olasılık dışı durumlar aracılığıyla eğlendirmeyi amaçlayan bir komedidir. Fars ayrıca fiziksel mizahın yoğun kullanımı; kasıtlı saçmalık veya saçmalık kullanımı; gerçek yaşam durumları, insanları, olayları ve etkileşimleri hiciv, parodi ve alay konusu yapma; olası olmayan ve komik yanlış iletişim örnekleri; gülünç, olasılık dışı ve abartılı karakterler; ve genel olarak stilize edilmiş performanslarla karakterize edilir.

Absürt durumlar ve karakterler içermesine rağmen, tür genellikle irrasyonel veya gülünç durumlar bağlamında en azından hafif bir gerçekçilik ve anlatı sürekliliğini korur ve bu da onu tamamen absürt veya fantastik türlerden ayırır. Farslar genellikle epizodik veya kısa sürelidir ve genellikle tüm olayların gerçekleştiği belirli bir yerde geçer. Farslar tarihsel olarak sahne ve film için icra edilmiştir.

Fars, komedyanın alt türlerinden biridir. Ancak komedyanın tersine komik olanı fiziksel hareket ve durumlardan çıkarır. Kalıplaşmış durumların, değişik kavga sahnelerinin komik varyasyonlarını içeren, kalıplı ya da steriotip oyun kişileriyle oluşturulan, kelime oyunlarının da sık sık kullanıldığı Fars, tuluat tiyatrosunun da başat türlerinden biridir. Fars, komik durumlara dayanır. Farsın özünü komik olan oluşturur. Bu komik olan oyun da, genelde ‘durum’ üzerine kuruludur. Komik olan komedyada olduğu gibi ‘düşündürmeye, mesaj vermeye ‘ yönelik değil, daha çok sadece güldürmeye yöneliktir. Yani farsın komedi anlayışı ‘eleştirel’ değildir. Bundan dolayı farsın oyun kişileri de olayları da abartılarak, karikatürize edilir. Olay örgüsü anlamsal olmaktan çok, fizikseldir. Olay örgüsü ‘hızlı’ bir şekilde hareket eder. Rastlantısallık ve yanlış anlama çok fazla kullanılır